Een gezicht van de Meerpaal

Met mensen, voor mensen

Bekijk Alle gezichten

Karin van Klaveren

Naam: Karin van Klaveren

Geboren op: 06-8-1969

Meerpaal: Naaijuf in de Meerpaal

Kom je uit Ede?
Ik ben geboren in Stadskanaal, opgegroeid in Nieuw-Buinen, een dorp op de grens van Drenthe en Groningen.

Verliefd, verloofd, getrouwd, kinderen?                                             In 1992 getrouwd met Pieter en we hebben 2 dochters: Jorieneke en Rosanne. Ze zijn inmiddels het huis uit, komen wel vaak langs om bij ons te eten.

Sinds ons huwelijk wonen we in Ede, waar we samen een nieuwe start maakten. We kenden niemand, maar dat is na 30 jaar wel heel anders. De eerste 12 jaar woonden we in de Maandereng en nu al 18 jaar aan de Blotenberglaan.

Welke opleiding heb je genoten en wat deed je voor de kost?       M’n opleidingen heb ik in het Noorden van het land gedaan: eerst de MAVO, daarna MDGO-Mode en Kleding. Stage gelopen bij een kleermaker, waar ik veel van heb geleerd.

Daarna de lerarenopleiding voor textiele werkvormen en handvaardigheid gevolgd in Groningen. Een docente zei toen tegen mij: zou je wel voor de klas gaan staan? Naailes voor allochtone vrouwen lijkt me meer iets voor jou.

Zoveel jaren later is dit werkelijkheid geworden. Toen de kinderen naar school gingen, begon ik in het oude buurthuis van Veldhuizen, met 1 ochtend in de week: naailes aan Marokkaanse vrouwen.

Alle cursussen werden toen nog via Welstede geregeld, later werd dat Malkander. Zodoende kwam ik ongeveer 17 jaar geleden ook in de Meerpaal terecht om naailes te geven.

Nu aan verschillende doelgroepen:

  • Mensen met een kwetsbaarheid
  • Vrouwen met een vluchtelingenachtergrond
  • Een groep waarin we naailes met Nederlandse les combineren ( mijn collega is verantwoordelijk voor de taalles)

Wat ik zo mooi vind aan de Meerpaal?
Iedereen is welkom, bezoekers en deelnemers van allerlei culturen/ landen en achtergronden. We kunnen zoveel van elkaar leren; hoe beter je elkaar leert kennen, hoe meer waardering er voor elkaar komt. Bij de internationale vrouwendag was dat zo mooi om te zien.

Ik hoop dat er meer vrijwilligers iets willen doen in de Meerpaal.

Wat ik zelf leuk vind, is om mensen met elkaar te verbinden. Ik motiveer graag mensen in het positieve. Ik heb een hekel aan: roddelen, onwaarheden en mensen die zichzelf steeds op de voorgrond plaatsen.

Mijn voornemen/ les voor de toekomst:
Eerst goed voor mezelf zorgen. Meer “nee” zeggen, omdat ik anders mezelf voorbij loop.

Wat zijn je Hobby’s:
Dat zijn er veel: Natuurlijk naaien, handwerken en meubels pimpen/opknappen.

Piano spelen en gitaar, wandelen in de natuur met Pieter. Kamperen met de caravan, meestal niet zo ver: in Nederland, België, Luxemburg.

Naast wandelen doe ik aan medische fitness: speciale oefeningen voor mijn rug.

Natuurlijk zijn er wensen/ dromen: op vakantie naar Israël of Marokko of pianoles volgen.

Inmiddels leer ik leven bij de dag: door ernstige rugklachten ben ik beperkt. Ik geniet van de dingen die in en om mijn huis en het buurthuis gebeuren. Ik zie de bloemen bloeien en dank mijn Schepper daarvoor.

Aan wie geef je het stokje door en waarom?
Ik geef het balletje door aan René Dekkers, hij is dit jaar begonnen als beheerder, met veel enthousiasme. Ik ben benieuwd naar zijn verhaal.

Lees voor