Een gezicht van de Meerpaal

Met mensen, voor mensen

Bekijk Alle gezichten

Rinus – Marinus – Janssen

Naam: Rinus Janssen
Geboren op: 28-8-1940
Meerpaal: Vrijwilliger achter de bar op de maandagochtend

Kom je uit Ede?
Geboren en getogen. In Ede Noord. Bij de oude rijksweg N224, de Bunschoterweg aan de “dorpen kant, nog net niet bos,”

Verliefd, verloofd, getrouwd, kinderen?
Ik heb 3 kinderen, 2 dochters en een zoon.
We hebben 8 kleinkinderen en 4 achterkleinkinderen
Dit jaar waren we 58 jaar getrouwd.

Wat voor werk heb je altijd gedaan?
Ik ben altijd uitvoerder geweest bij machinefabriek Wijnveen en ben door mijn werk op diverse plaatsen op de wereld geweest. Hier installeerde ik de machines in de fabrieken.
Ik kwam te werken in Zweden, Engeland, Tsjecho-Slowakije, Duitsland, België, Perzië. Daar had je toen nog de Sjah van Perzië – nu is dit Iran.

 

Ik heb een hoop armoede gezien In Perzië. We waren in de hoofdstad Teheran en 30 km daarbuiten de hoofdstad moesten we een fabriek helemaal vanaf de grond opbouwen. Op de weg naar de fabriek werden er elke week wel 5 á 6 mensen doodgereden. Het was een chaos op de weg. Gelukkig heb ik zelf niet van dit soort ongelukken van dichtbij gezien.

Zweden vond ik het mooiste land. Vooral de natuur. Het is er zo mooi groen. Ik zat op het eiland Gotland.

In Tsjecho-Slowakije heb ik vooral onderdrukking gezien. Het was de tijd van ”het Oostblok”, het communisme in deze landen. Hier klonken ’s avonds dan communistische teksten en liederen uit de radio.

Het was altijd weer heerlijk om thuis te komen bij het gezin in Nederland. Ik heb een hoop van de wereld gezien, maar Oost West Thuis Best.

In België weet ik nog dat ik in een hotel sliep dat dicht bij een stoplicht was. De weg was zo’n kasseienweg. Wanneer daar de auto’s wegrijden over de kasseien, maakte dat enorm veel lawaai. Ik deed bijna geen oog dicht en als ik dan thuis kwam in het weekend en het hele weekend nodig had om bij te slapen kreeg ik wel commentaar van mijn vrouw.

De kinderen werden eigenlijk door mijn vrouw opgevoed. Ik moest steeds werken. Toen was het de tijd van de 1-verdiener. Zo ging dat. Nu hebben we de tijd van de 2-verdieners en dat is dan toch anders. Dan is er meer aandacht mogelijk voor het gezin.

En toch, mijn werk was mijn hobby, zoveel plezier had ik ermee. Vooral de vrijheid om zelf beslissingen te nemen, het werk in te delen en dat alles dan toch op tijd klaar is.

Wat zijn je Hobby’s:
In het verleden was mijn hobby vogels – kanaries. Hier heb ik diverse prijzen mee gehaald.

Maar ja,…….  toen werd ik besmet door het Fiets virus!!! Dat was weer eens wat anders.
Ik fiets nu al bijna meer dan 30 jaar. Ik heb bijna alle bergen in de Pyreneeën en de Alpen gehad. En in Italië de Stelvio * met 48 haarspeldbochten.

Dit fietsen is nu voorbij. Vorig jaar heb ik voor het laatst de Mon Ventoux ** gedaan in Frankrijk. Dat was een fijne tocht. Ik wist eigenlijk wel dat dat mijn laatste berg zou zijn. Tja, de leeftijd gaat meespelen.

* De Passo dello Stelvio (Duits: Stilfserjoch) is een op 2758 meter hoogte gelegen bergpas in de Italiaanse Alpen. De bergpas is vooral bekend vanwege wieleretappes in de Ronde van Italië. De Stelvio is een van de hoogste verharde bergpassen in de Alpen; onder andere de Col de l’Iséran (Fra) is hoger. De Col de la Bonette (Fra) is lager maar doordat er bovenaan de col nog een extra lus ligt wordt deze door sommigen als hoger beschouwd.

**  De Mont Ventoux is een berg  in het zuiden van Frankrijk. Deze top in het Massif des Cèdres is de enige van deze hoogte (bijna 2000 m) in de streek de Provence en hij wordt daarom ook wel de Reus van de Provence genoemd.
De berg is vooral bekend van wieleretappes in onder andere de Ronde van Frankrijk. De beklimming vanuit Bédoin is erg zwaar door de lengte van de klim (21,4 km), het gemiddelde stijgingspercentage (7,5 %)

Waar ben je slecht in.
Geduldig zijn. Ik probeer alles zo perfect mogelijk te regelen. Dat hoorde ook bij mijn werk. Als je in het buitenland bent, ben je op je eigen aangewezen.

Waar ben je goed in.
Vooruit denken, wat kom je tegen en dan bedenken hoe je dat moet aanpakken. Op de kleine dingetjes letten.  Als ik iets doe, ergens mee begin, dan wil ik het zo goed mogelijk doen. Dan concentreer ik me daarop. Dat doe ik met alles in het leven. Met het fietsen ook.

Bij de Meerpaal probeer ik het ook zo goed mogelijk te doen. En als ik het niet weet, dan vraag ik het aan de leiding. Als ik iets tegenkom of zie dat me niet bevalt, dan zeg ik dat. Ik hou van duidelijkheid, en dat is niet altijd prettig voor anderen, dat weet ik ook wel. Marchanderen kan ik nou eenmaal heel slecht.

Wat is je favoriete cd/muziek?
Oude rock  Elvis en Bil Haley o.a.

Wat is je favoriete sport?
Toerfietsen

Wat is je favoriete club?
Jumbo Visma

Wat is je favoriet vakantieadres?
Een rondreis door de Rocky Mountains, maar dat zal wel een droom blijven haha

Hoe ben je bij de Meerpaal terecht gekomen?
Door Bernard. Hij organiseerde de gezellige middag voor de ouderen. En van het een komt het andere. Toen heb ik Jules leren kennen. Dat was geweldig gezellig met z’n allen bij elkaar. Dat kan nu niet meer en dat vind ik jammer.
En Bernard zag ik een keer samen met Anneke en Marian bij een stand van de Meerpaal staan bij de Oude Hofstede aan de Bovenbuurtseweg. Ze vroegen me of ik vrijwilliger wilde worden en dat sprak me wel aan.

Ik vind het leuk bij de Meerpaal. Het geeft me wat te doen. Dan kom ik in contact met verschillende mensen.

Sinds wanneer kom je al bij de Meerpaal?
Bernard weet dat precies. Ik denk zo ongeveer een jaar of drie.

Wat vind je het leukste van de Meerpaal?
Bezig zijn. Ik ben graag bezig. Andere mensen ontmoeten, een praatje maken, contacten leggen.

Wat zou er in jou ogen kunnen veranderen?
Dat laat ik helemaal aan Bernard over. Hij doet dat uitermate goed. Hij mag van mij een Pluim hebben. Hij heeft de Gouden dagen georganiseerd. Dat we naar Zandvoort gingen. Schitterend.

Wil je verder nog iets kwijt?

Ik vind het belangrijk om respect te hebben voor elkaar, want we zijn het niet altijd eens met andermans standpunten.

En…….

Ik mis de Meerpaal … KLAAR!!!
Alle contacten, de bezigheid … Het kan niet anders, dat weten we, maar ik mis het gewoon.

Aan wie geef je het stokje door en waarom?
Aan Wilma Jansen omdat ze is gewoon een gezellig tante is en…….. omdat we dezelfde naam hebben.

Lees voor