Planten café

Een keer een ander plant in huis!

Soms ben je het helemaal zat die stomme planten die het bij jou thuis niet goed doen en bij een ander zo ontzettend mooi staat.

Misschien past de plant niet in je woonkamer, heb je te veel of juist niet genoeg licht in huis.

 De Meerpaal heeft nu een plantencafé.

Onze enthousiaste vrijwilligster Astrid Versteeg is al druk bezig met het stekken van allerlei leuke planten en het pimpen van de bloempotten.

Het plantencafé is iedere woensdagochtend geopend van 10.00 – 12.00 uur.
Hoe werkt het?

 1. Plantjes ruilen
  • U heeft een plant in huis die u niet meer mooi vindt.
  • U neemt het plantje mee naar het plantencafé.
  • U kijkt of er een plantje/stekje aanwezig is die u mooi vindt.
  • U bespreekt dit met Astrid en de ruil kan plaatsvinden
 2. Plantjes brengen
  • U heeft een plant in huis die u niet meer mooi vindt.
  • U neemt deze plant mee naar het plantencafé.
  • U maakt een praatje met Astrid en dan krijgt de plant een plekje in het café.

Planten coördinator: Astrid Versteeg

Waarom zou je eigenlijk planten in huis hebben staan?

 

 

Planten zorgen voor:

PLANT VAN DE WEEK

*******

LUCHT PLANTJE
(Tillandsia Ionantha )

*******

De ionantha is een populaire tillandsia, ofwel air plant/luchtplantje. De ionantha wordt vaak gebruikt in schelpen of zee-egels. Dit luchtplantje heeft namelijk de perfecte pasvorm voor deze decoraties. De tillandsia ionantha is een makkelijk te onderhouden luchtplantje.

Een luchtplantje kan soms rood van kleur worden als deze in bloei komt, of net in bloei is geweest. Na de bloei kunnen er pups ontstaan. Pups zijn kleine plantjes, die aan de zijkant van de plant eruit groeien. Als deze pups de helft zo groot zijn als de moederplant, dan kun je ze er voorzichtig afdraaien. Het kan zijn dat de moederplant na verloop van tijd zal uitdrogen, dit komt omdat ze dan al haar energie aan haar kindjes heeft gegeven.

 

 

PLANT VAN DE WEEK

*******

10 GEBODEN PLANT
(GEBEDEN PLANT)

*******

Ooit ‘biddende’ bladeren gezien?!

De bladeren hebben niet alleen een prachtige donkerroze tekening, ze vouwen zichzelf ’s avonds naar boven als biddende handen. Hallelujah!
Voor meer info zie hier
Wil je de biddende bladeren zien? Klik hier

 

 

 

PLANT VAN DE WEEK

*******

Graslelie (Chlorophytum)

*******

De Chlorophytum, beter bekend als de Graslelie in Nederland, is zo’n beetje de makkelijkste groen luchtverfrisser die je kan hebben. Dit plantje is volgens onderzoek van NASA erg goed in het verwijderen van de schadelijke stoffen benzeen, formaldehyde en koolmonoxide uit de lucht. Wel tot 95% van alle stofjes in de lucht! Verder doet hij niet zo moeilijk over de verzorging, het liefst op een lichte plaats maar in de schaduw kan ook. Verder wil hij graag 2 keer per week water en eens in de week een lekkere sproeibeurt, maar als je het een keer vergeet doet hij er niet moeilijk over.

1. Een gezonder huis

Een plant in je huis zorgt voor een gezonder huis. Je hebt dit waarschijnlijk wel eens vaker gehoord, maar hoeveel hiervan is nu echt waar? Een heleboel, blijkt uit veel onderzoeken naar de impact van planten op de gezondheid van mensen. Mensen die planten in huis hebben staan hebben over het algemeen een hogere luchtkwaliteit in huis. Planten halen namelijk schadelijke stoffen zoals carbon dioxide en stofdeeltjes uit de lucht en geven daarvoor zuurstof en een hogere luchtvochtigheid terug. Die groene vriend heeft dus een dubbel positief effect op de leefomgeving in je huis: hij haalt schadelijke deeltjes weg en brengt daarvoor goede stoffen terug. Oftewel haal die luchtverfrisser weg en zet er een mooie groene plant voor in de plaats. Want de voordelen van een plant in huis gaan verder dan alleen je gezondheid.

2. Een productiever leven

Zo is uit een aantal onderzoek gebleken dat planten ook een verhoging in productiviteit veroorzaken. In de buurt van planten zijn heeft een positief effect op je focus, geheugen en productiviteit. Een onderzoek van de University of Michigan vond het geheugen van mensen 20% beter was als in een omgeving met planten waren. En in het Royal College of Agriculture in Engeland hebben ze ontdekt dat studenten tot wel 70% beter hun aandacht bij de les kunnen houden als er planten in het klaslokaal staan. Ook zijn er aanwijzingen dat mensen minder fouten maken met planten om zich heen. Ten slotte geven planten ons iets om te doen te hebben: voor ze zorgen! Net als bij een huisdier kan het zorgen voor planten veel voldoening geven, zeker wanneer de plant elk jaar blijft groeien en mooie bloemen geeft. Dit gevoel iets gepresteerd te hebben heeft een positieve invloed op andere zaken in je leven.

3. Een rustigere omgeving

Heb je wel eens in een bos gelopen waar een bijna drukkende stilte was? Dan weet je hoe goed planten en bomen geluid kunnen dempen. Deze heerlijke rust kan je dus meenemen uit de natuur! Door ze in je huis te zetten nemen ze dezelfde functionaliteit in als gordijnen: het maakt de kamer mooier en zorgt ervoor dat het geen kippenhok wordt als mensen beginnen te praten. Alleen waar gordijnen de lucht alleen maar vervuilen door de stofdeeltjes maakt een plant de lucht ook nog eens schoner. Het lijkt ons dus simpel; gordijn eruit, kamerplant erin.