Een gezicht van de Meerpaal

Met mensen, voor mensen

Bekijk  Alle gezichten

Wilma Janssen

Naam:  Wilma Janssen
Geboren op: 24 februari 1958
Meerpaal: Interieurverzorgster

Kom je uit Ede?
Geboren en getogen in Ede op de Bettekamp. Bij het centrum in de buurt.

Verliefd, verloof, getrouw, kinderen?
Getrouwd met Wout. Al 43 jaar. Ik heb twee kinderen en drie kleinkinderen. Ze wonen allemaal in Ede. Ze wonen vlakbij.

Wat voor werk heb je altijd gedaan?
Ik ben Interieurverzorgster. Ik heb de huishoudschool gedaan, de Prinses Marijke school ook in Ede.

 

Wat zijn je Hobby’s:
Van alles: Yoga, Bingo op de tv, beren maken, gordijnen maken. Ja, van alles wat. Hobby’s zat. Ook naar de kringloop. Als je één keer kringloop zegt bij mij, dan valt het hele huis in elkaar. We gaan iedere zaterdag. Dan neem ik altijd weer heerlijk veel mee. Ik zoek ook echt naar antiek. Ik kijk naar alle merkjes en zoek dat dan ook op. Maar ja, mijn kamertje is nu bijna vol. Maar ik heb alweer volgend kamertje. Het is zo leuk om al die verschillende dingen bij elkaar te verzamelen. Alles krijgt ook een plekje. Wel alleen de mooie dingen. Ik ben de enige in de familie die met het virus is besmet. Mijn zussen geven er niet om. Ze vinden het heel leuk om te kijken wat ik weer op de kop heb getikt.

Waar ben je goed in.
Schoonmaken en achter de naaimachine. Vaak wordt er gevraagd: “Hé Wil, wil je dit of dat voor me doen? “ en dat doe ik dan. Of mijn dochter langs komt met een broek.

Je bent erg creatief, wat doe je dan allemaal?
Ik heb de creatieve clubs gehad hier in de Meerpaal. Heel lang, Een kinderclub en een damesclub. Dat was altijd erg leuk om te doen. De groep was eerst ook redelijk groot, maar later werd dat minder. En toen ben ik er mee gestopt. En wie weet, begin ik wel weer.
Ik deed dit altijd op de woensdagavond. Nu zit ik achter de bar op de woensdagen.  We hebben met speksteen gewerkt. Ik heb mijn eigen sterrenbeeld gemaakt – Vissen. Die staat nog in de schuur. Glas in lood, verven dat was leuk. Iedere keer als er wat af was, maakten we weer een plan over wat we erna gingen maken. Iedereen vond het prachtig om te doen.
De kinderclub was ook leuk. Knutselen met de ukkies. Van alle leeftijden. Dat is nu niet meer. De kinderen gaan nu naar de kinderopvang. Daar heb ik ook nog bij geholpen toen de kinderopvang hier beneden was. Als er iemand ziek was. Ik kende niet alle liedjes. Dat was vaak lachen.
Theo van mij zat ook op de kinderopvang. Dat was een leuke tijd.
Dit jaar met Sinterklaas was het anders dan andere jaren. Dat is wel jammer, maar het is voor de kleinkinderen nog steeds een leuk feest. Opa en oma zijn dan in de middag geweest.

Hoe ben je bij de Meerpaal terecht gekomen?
Ik ben begonnen bij de Federatie, bij Octopus, dat was een jongerensoos. Daarna kwam ik bij de Oude Maanen, hier op de Maandereng. Later zat deze op de Stadspoort. Daar vandaan ben ik naar de Pino gegaan, dat is een kinderdagverblijf in Veldhuizen. En toen mijn zoon oud genoeg was ben ik dichterbij gaan werken. Ik ben toen hier begonnen. 33 jaar geleden. Dat was eerst Welstede en later werd dit Malkander. Dat is dan al weer twee jaar geleden. Nu is het een zelfstandige stichting. Gelukkig konden we gewoon bij de Meerpaal blijven werken. We hebben hier altijd de grootste lol met elkaar.

Sinds wanneer kom je al bij de Meerpaal?
Sinds dat de Meerpaal hier zit. Al 40 jaar? Het is nu helemaal verbouwd in de wijk. Er zijn nu mensen die niet weten dat de Meerpaal hier zit. De Zuiderkroon stond er nog niet. Alles was anders. Het was een hele gezellig straat. We kenden iedereen. Doordat iedereen ergens anders kwam te wonen werd de hele buurt eigenlijk anders. Ik woonde tijdelijk in een mooi huis met een tuin, dat was een bos. We konden wel een beetje kiezen waar we weer terugkwamen in de wijk. Wout had toen nog duiven. Nu hebben we de duiven niet meer. We hebben nu Kerst in de Veranda. Super leuk. Binnen en buiten kerst met allemaal lampjes.

Wat vind je het leukste van de Meerpaal?
Ik vind het allemaal wel leuk. Ik vermaakt me eigen wel. Ik hoor hier binnen bij de Meerpaal. Ik heb hier alles meegemaakt. Verbouwingen alles. Elke keer weer iets nieuws. Eerst hadden we hier de zitkuil. Maar voor de mensen met rollators was dat wel gevaarlijk. Vroeger hadden we plantenbakken staan in de kuil. Grote plantenbakken vol met groen. Dat was erg mooi. En beneden hadden we disco, Jules draaide. Dat was reuze gezellig. Jules kan hier een hoop over vertellen. Dat was lachen.
Soms was er een klein feestje in de grote zaal. Toen mocht dat nog. Dat kan nu ook allemaal niet meer.

Wat zou er in jou ogen kunnen veranderen?
Schone ramen. We moeten wel een goede glazenwasser zien te vinden. We hebben veel ramen rondom. En ik zie graag een andere lamp hier in de ontmoetingsruimte. Zoiets als een kroonluchter. Dat schijnt zo mooi en geeft veel licht. Dat zal wel erg mooi zijn hier. Dat geeft een huiselijk gevoel. Zulke mooie kroonluchters vind je niet bij de kringloop. Ik ken de mensen van de kringloop goed. Daar kom ik iedere zaterdag. Als ik een week niet komt, wordt er de volgende keer gezegd: “Waar waren jullie vorige week?” Nu help ik de man van de kringloop ook te kijken naar de merkjes en waar je op moet letten bij antiek.

Wat is je favoriete cd/muziek?
Gilbert O Sullivan, Nederlandse muziek en country.

Wat is je favoriete sport:
Zitten, Yoga dat is heerlijk rustig. Ik mis het nu wel. En toch de oefeningen blijven echt wel bij.

Wat is je favoriet vakantieadres?
Griekenland en Turkije, Griekenland, Bulgarije en Spanje, maar liever Turkije. Zo heerlijk daar. Alles rustig en op het gemak. Lekker in het badhuis. Daar hebben we zo gelachen.

Waar heb je een hekel aan?
Aan drukte, massa mensen. Ik krijg het daar benauwd van. Gezellig is leuk, feestje ook, maar niet de massa.

Waar heb je spijt van of over willen doen?
Eigenlijk heb ik nergens spijt van.

Heb je goede voornemens?
Als het maar leuk blijft. Na de Corona weer leuke dingen gaan doen.

Wat zou je ooit nog eens willen doen.
Een antiek winkeltje beginnen. Dat lijkt me hartstikke leuk. Dat je met pensioen gaat en dan een winkeltje beginnen. Een echt winkeltje. Nog meer antiek halen, dat vind ik leuk. Dat is echt van de laatste tijd, dat antiek. Ik heb er echt lol in. Het mooiste dat ik ooit gevonden heb is een theepot in de vorm van een olifant. Echt zo’n hele mooie en een antiek bord. Daar zit alles in qua nummers en zwaarden. Ik vind Afrikaanse spullen ook erg mooi.

Aan wie wil je het balletje doorgeven?
Ik wil het balletje doorgeven aan Wim en Ineke, omdat ze gemoedelijke en lieve mensen zijn. Ze vinden de Meerpaal helemaal geweldig. Ze zijn altijd met hart en ziel in de Meerpaal. Ze komen uit Den Haag, zijn hier komen wonen en sinds dien altijd bij de Meerpaal.

 

Lees voor