Het verhaal

Het verhaal van de meerpaal voor de Meerpaal

Buurtcentrum “De Meerpaal”

Dit is een ontmoetingsplaats voor jong en oud in Ede-Zuid. Een wijk met veel nieuwbouw, waarin het prettig wonen is. U vindt bij De Meerpaal een gevarieerd aanbod van activiteiten, aansluitend bij uw wensen.

De Meerpaal is altijd bezig in uw buurt, samen en in overleg met u. Er is altijd wel iets te doen in de Meerpaal zelf. Dus ontmoet uw medewijkbewoners in een ontspannen sfeer en maak nieuwe vrienden!

Een greep uit het aanbod: buurthuiswerk, cursussen, kerstvieringen, gezamenlijke maaltijden en veel activiteiten voor Kinderen, volwassenen en ouderen.

Of heeft u misschien een leuk idee? Kom dan eens praten. Het kan het begin zijn van een nieuwe groep, activiteit of cursus.

U bent Welkom! De Meerpaal is voor iedereen toegankelijk. Er is een hellingbaan voor minder validen en aangepaste toiletten. En er is een AED aanwezig.

In De Meerpaal kunt u samen actief meedoen en samen genieten vanuit een veilig ‘buurt-thuis’ in de wijk. Want samen maken we er gewoon een superwijk van!

Graag tot ziens in de Meerpaal!

De Meerpaal is lid van de NVO

De Meerpaal was finalist Dorpshuis van het jaar 2018!

De wonderlijke reis van onze meerpaal

Voor ons buurtcentrum staat een bijzondere boom, een “Meerpaal”. Precies, exact de naam van ons buurtcentrum. Deze meerpaal is niet zomaar een boom, hij draagt een bijzonder verleden met zich mee.

Het verhaal over de reis van een gekapte boom uit Suriname.

De “Meerpaal” is van tropisch hardhout genaamd “Basralocus” afkomstig uit Suriname, waar het de naam “Basralokosi” draagt en ook voorkomt in Frans-Guyana (Genoemd: Angelique) en Brazilië.

Basralocus is belangrijk materiaal voor onze nationale waterbouw omdat het zeer sterk en duurzaam is. “Ijzerhout” word mhet ook genoemd. En terecht, één m3 weegt al gauw 1100kg. Basralocus wordt in Nederland veel gebruikt voor remmingswerken of als dukdalf voor sluizen en bruggen. Precies, die enorme palen waar schepen zich aan vastleggen.

De reis van onze meerpaal begon in Suriname, waar hij per boot werd over gebracht naar Nederland. De Meerpaal kreeg een nieuwe bestemming bij een aanlegsteiger van Rijkswaterstaat, langs de Nieuwe Waterweg tussen Rotterdam en Hoek van Holland, waar hij gelegen op de eb-en vloedlijn, jaarlijks duizenden schepen binnenhaalde.

Na jarenlange trouwe dienst trad de rot in en moest de paal vervangen worden en ging men op zoek naar een nieuwe bestemming. Het gedeelte van de paal dat boven de vloedlijn stond, werd bewaard en allereerst opgeslagen op het terrein van RWS, wachtend op een nieuwe plek.

Dat werd Ede. De reis werd per vrachtwagen vervolgd naar Ede, naar de tuin van Tonnie van Velsen op blokkenweg 41. Toen er na enkele jaren een nieuwe bestemming moest worden gekozen, was er maar één geschikte plek in Ede: Buurtcentrum “De Meerpaal”.

Per aanhanger werd onze meerpaal vervoerd van de Blokkenweg naar het buurtcentrum, waar hij er tot op de dag van vandaag prachtig bij staat.

Lees voor